Audi A6 & Det Svarta Guldet

Som vanligt i alla våra reportage så är huvudingrediensen en bil. Den här gången handlar det om en klassisk delikatess ifrån Audi som vi avnjuter i jakten på att få avnjuta en annan klassisk delikatess ifrån västerhavet.

Audi A6 Avant

Audi A6 är den Audibil som vi tycker fullbordat Audis kompletta koncept de senaste åren. Där styrkor som design, körupplevelse, lyxkänsla och innovation får sitt fulla utlopp i vad som kan ses som storbilsklassens best practice inom alla segment.

Årets skaldjursplatå

A6an tillverkas i en imponerande bredd som matchar de allra flesta behov, vare sig det gäller att spinna loss på Ringen eller om du ska ta med familjen på bilsemester så kommer du att hitta ett alternativ som passar dig.

Audi A6 Avant 2.0 TDI

Vår testbil är en svart fyrcylindrig Audi A6 2.0 TDI på 177 HK. Det är just det motoralternativet som Audi tror att man ska sälja flest modeller av. Totalt har man utrustat nya A6an med 5 olika motoralternativ där den vassaste förutom S och RS är en sexcylindrig 3.0 liters TDI sportdielsel på hela 313 hästkrafter och 650 NM som kastar iväg ekipaget med en rätt så bra hästspark, 0-100 görs på 5,3 sekunder. Audibloggen kommer givetvis att lägga vantarna på ett testexemplar senare i vår!

Hummerkok

Resan som vi tänker ta er med på den här gången går i höstens tecken. Den första måndagen efter den 20 september är passerad och det vankas svart guld ifrån västerhavets botten. Forumet till trotts så är det inte Norsk olja som vi syftar på utan svensk västkust hummer.

Rykande het hummer

Resan mot Bohuslän startar i Stockholm och vi ska ta oss de ca 50 milen nästan tvärs över landet till det lilla mysiga fiskesamhället, bad- och kurorten Bovallstrand.

Audi A6 är en riktig mildödare och med tanke på resans längd så är A6 2.0 TDI Avant ett givet val. En nackdel till trotts är att man inte får Quattro som standard när man köper 2.0an. Trenden att banta bilmodeller för att vinna i främst förbrukning och köregenskap är något som A6 fått genomgå. Mer aluminium i karossen gör att bilen blivit 70 kilo lättare. Bränsleförbrukningen i vårt exemplar är sjukt bra med tanke på bilens storlek och klarar 0,5 liter/milen blandad körning ca 18 % bättre än föregångaren.

Det svarta guldet
Att den nya A6 dessutom blivit än mer lyxig i sitt utförande där det främst märks på interiören gillar vi skarpt. Att sätta sig i en sprillans ny A6 ger dig helt enkelt en bra känsla blandad av lyx, komfort och en viss mån av ha-faktor. Ha-faktorn märks inte minst på blickarna vi får när vi rullar ut från storstadens gator.

Väl ute på motorvägen så uppför sig bilen riktigt bra och ljudsystemet ännu bättre. Vi har kopplat upp vår mobil till multimedia systemet och streamar allt ifrån Spotify, iPod till konferenssamtalet som avhandlas via bilens högtalarsystem. Passar perfekt för personer som är on-the-run och behöver ett rullande kontor.

Resan till Bovallstrand går som på räls och tar ca 5 tim och 30 min med kort paus inräknat. Vi blir varmt mottagna med en riktigt god fördrink och en fantastisk middag där färsk torsk står på menyn.

Audi A6 Avant
Dagen efter så tar vi en biltur längst kustvägen mellan Bovallstrand via Hunnebostrand och vidare ner till Smögen för en god lunch. Bilen passar otroligt bra i blandad körning och vi tester att köra med den aktiva farthållaren påslagen, som håller ett bestämt avstånd till framförvarande bil oavsett fart. Funkar bra när det är mindre trafik på vägarna.

Audi A6 Avant

Efter att vi plockat upp färsk hummer som vi beställt ifrån den lokala fiskaren så är det dags för storkoket.

Om du inte har en egen skaldjurskokare likt den på bilden ovan i reportaget så kan man koka i kastrull efter följande princip.

Hummermiddagen är som vanligt en succé. Mätt och belåten konstaterar vi att A6an är och förblir en av våra absoluta favoriter som passar livsnjutaren med ett aktivt liv där långresor till fjällen eller sommarhuset plötsligt blir en ren fröjd. Det svarta guldet har bytt skepnad och blivit en svart Audi A6.

Text & Bild: Patrik Öster

Comments

comments